woensdag 8 januari 2014

Goud in handen




Als mensen die geloven in God en in de boodschap van Zijn woord, hebben we goud in handen, echt goud. Maar of we ons dat wel beseffen… … …

Aanstaande zondag mag ik voorgaan in een dienst met het thema “Wat is je schat ?”. We gaan het hebben over wat van waarde is voor jou in je geloof. Waarom geloof je eigenlijk ? Wat heeft het voor meerwaarde in je leven ? Wat vind jij in je geloof, wat een ongelovige mist ? Stel je jezelf die vragen eigenlijk wel eens ?

We hebben goud in handen…

Vaak voelen we het helemaal niet meer zo. De afgelopen decennia hebben ons veelal geleerd terughoudend te zijn over ons geloof. Er niet te veel over te praten. Zeker niet met mensen die (voor zover jij weet) niet gelovig zijn. We leven in een min of meer ‘anti-christelijke’ tijd. Als je zegt dat je gelooft, dan zijn er heel wat mensen die je bevreemd aankijken. In het gunstigste geval hadden ze het gewoon niet van je verwacht. Maar in minder gunstige of minder prettige gevallen vinden ze je ‘stom’; belachelijk dat je nog in zo’n ouderwets achterhaald denkbeeld gelooft… wonderen, opstanding, pff…… Of je wordt aangevallen over het feit dat de kerk nog al erge dingen heeft gedaan, of over de hypocrisie van menig christen die ze kennen. Misschien moet je opeens de advocaat van God worden en Hem verdedigen in de zaak over het kwaad en ziekte in de wereld… Niet zo gek dat we vaak onze mond houden…

Maar voor die eerste christenen was het niet anders hoor. Zij werden atheïsten genoemd, omdat ze niet in God maar in een “mens” geloofden (God kon echt geen mens zijn, dus Jezus was heus God niet). Zij werden bespot, beschimpt en vervolgd, veel erger dan dat dat nu met ons zou gebeuren als we onze mond open zouden doen. Het bijzondere is dat hen dat niet tegenhield om hun mond open te doen. Zij beseften de waarde van de schat die zij in handen hadden en niets hield hen tegen om die schat openbaar te maken en te delen met wie het maar wilde.

De eerste christenen bleven leven vanuit de waarde van die schat. Eén van de allerbelangrijkste redenen waarom steeds meer mensen zich aangetrokken voelden tot het christendom was de goedheid, de naastenliefde die de christenen betoonden. Daar waar de Grieken voor de Grieken zorgden en de Romeinen voor de Romeinen en de Joden voor de Joden, zorgden de christenen gewoon voor wie het nodig had. Dat was anders en bijzonder en trok aandacht.

Zo denken wij nu ook vaak. We leven vanuit ons geloof en proberen daarom steeds het goede te doen, mensen te helpen. En dat is goed ! Laten we dat vooral blijven doen. Laten we aandacht trekken door te helpen wie het nodig heeft. Onverwacht. Meer dan anderen dat doen. Anders dan anderen dat doen.
Maar ook toen gold, dat als mensen hulp zochten òf kwamen helpen, ze wel wat over het geloof te horen kregen. Ze wilden weten waarom ze hulp kregen. Of ze wilden weten waarom deze mensen zoveel liefde aan anderen lieten zien. Dan hadden die eerste christenen wel hun antwoord klaar. Vol overtuiging.

We kunnen het gaan hebben over hun antwoord, maar veel liever heb ik het over jouw antwoord. Waarom doe jij wat je doet ? Wat is die schat , die maakt dat jij nog steeds in de kerk komt; dat jij verbonden wilt blijven met een geloofsgemeenschap ?  Wat is voor jou de waarde van je geloof ? Heb jij je antwoord klaar als iemand het wil horen ?


Wil je er zondag met ons over nadenken ? Je bent welkom in De Bron, Troubadourweg 2 in Alphen aan den Rijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten